Младият програмист Даниел Георгиев, който е автор на две софтуерни приложения,

...
Младият програмист Даниел Георгиев, който е автор на две софтуерни приложения,
Коментари Харесай

Софтуерно приложение, създадено от българи, помага на хората с далтонизъм да видят света през монитора с повече цветове

Младият програмист Даниел Георгиев , който е автор на две софтуерни приложения, изменящи всекидневието на хората с проблеми със зрението, гостува в ефира на " Хоризонт ", където показа елементи за продуктите, наречени IRIS и Vision.
 Първият - IRIS, Георгиев основава напълно самичък, още когато е на 19 години, а за Vision работил с още двама съидейници:

IRIS  е програмен продукт, който прави мониторите малко по-полезни за очите - понижава синята светлина, отстранява фликъра и доста други неща, подпомагащи за четивността на шрифтовете и по този начин нататък. Направих го, тъй като персонално аз сложих очила, когато бях на 19 години  - работех като програмист, доста ме боляха очите и по този начин.

Vision стартира малко като на смешка, разработихме го с двама мои другари и сътрудници и оказва помощ на далтонистите да виждат повече цветове, описа още Даниел Георгиев. Той изясни, че приложението се настройва самостоятелно и оказва помощ на тези, които не разграничават добре алените и зелените оттенъци,  когато застанат пред компютър с конфигуриран Vision, на монитора да виждат по-добре цветовете, които се трансформират в действително време:

Виждат по-добре контрастите на проблематичните им зони. Той е самостоятелен и би трябвало да се настрои -  тест за далтонизъм се минава и по-късно пробата ти споделя по какъв начин да си настроиш програмата, с цел да ти е оптимално на теб.  Това става елементарно и всеки може да го направи самичък с един супер къс тест, който те пита единствено: Виждаш ли  или не виждаш и става за по-малко от минута.

IRIS вече е доста известен в целия свят и има повече от 2 милиона консуматори в над 180 държави  - най-вече в Съединени американски щати и в България.  Vision, който е по профилиран програмен продукт, се популяризира най-вече в институции, основно учебни заведения, като в България продуктът се дава гратис. Всеки български консуматор може да го получи гратис, в случай че се свърже с създателите посредством страницата им в интернет. Представихме Vision в Европейския парламент преди един месец и се надяваме в този момент в другите страни от Европейския съюз да стартираме да го продаваме, разказа още Даниел Георгиев. Повече детайлности чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР